utorok 25. apríla 2017

Kiera Cassová - Selekcia, Elita, Prvá - recenzia

Síce sa cítim, akoby som bola sto rokov za opicami, ale o sérii Selekcia od Kiery Cassovej som sa dozvedela až tento rok. Počula som o tejto sérii veruže mnoho, veľa dobrých ale aj zlých vecí, tak som sa rozhodla, že si o týchto knižkách urobím svoj vlastný názor.




POZOR - pre niekoho, kto to nečítal, tu môžu byť naznačené spoilery, ale zase, ak tých kníh je toľko, tak asi sa dovtípite, ako to celé dopadne.

Selekcia-  v prvom dieli tejto série sa spoznávame s Americou, mladou dievčinou, ktorá sa kvôli svojej rodine a svôjmu priateľovi rozhodne zúčastniť Selekcie - výberu budúcej kráľovnej spomedzi 35 dievčat. Tak ako v každej dystopickej literatúre, tak aj v tejto sérii je krajina rozdelená do 8 kást, ktoré tvoria kráľovstvo Illeu, pričom sú presné pravidlá, za čo sú jednotlivé kasty zodpovedné vrámci kráľovstva, dokonca existujú pravidlá, kto s kým môže uzatvoriť manželstvo. Keďže princ Maxon je už dostatočne starý na svadbu, kráľ mu zorganizuje "Selekciu" - niečo ako Nevesta pre milionára a Honzík Novotný a jeho přijmeš moji rúúži. 
America zo začiatku vôbec netúži stať sa kráľovnou, no jedného večera zhodou okolností stretne princa Maxona a tak sa začína ich kamarátstvo. Poviemu, že mu pomôže správne sa rozhodnúť a vybrať si tú správnu spomedzi všetkých súťažiacich a on jej sľúbi, že si ju za odmenu nechá v hre čo najdlhšie, aby tak finančne mohol pomôcť jej rodine. Samozrejme, čo sa iné mohlo asi tak stať, Maxon sa do Americy zaľúbi až po uši a Americe to zas strašne dlho trvá, kým si uvedomí, že jej nie je úplne ľahostajný. Vrámci súťaže musia splniť niekoľko úloh, vďaka ktorým zisťujeme, že America si len tak nenechá po hlave skákať a tým pádom nespĺňa predstavy kráľa o budúcej neveste. Okrem toho Americe strpčujú život niektoré súťažiace. Aby toho nebolo málo, jej láska Aspen sa zamestná ako vojak na zámku. Čo samozrejme neprináša nič dobré.

Elita - America sa dostáva do elity, čo je 6 najúspešnejších uchádzačok o Maxonovo srdce a korunu. America sa nevie rozhodnúť medzi Aspenom, svojou prvou veľkou láskou a Maxonom, do ktorého sa postupne zaľúbila počas Selekcie. Zároveň musí kráľovstvo bojovať proti rebelom, ktorí sa nielenže snažia sabotovať Selekciu, ale aj zhodiť kráľa z tróna. America si získava priazeň kráľovnej ale aj poddaných. No kráľ by ju chcel čo najskôr vystrnadiť z kráľovstva. Zároveň sa dozvedáme, čo je kráľ vlastne zač a ako samotná Illea vznikla. 

Prvá - v súťaži o Maxonovo srdce zostali posledné 4 dievčatá, ale aj keď Maxon od začiatku ľúbil Americu, kvôli jej otáľaniu a nerozhodnosti, si začne vyberať aj iné možné kandidátky, ktoré by boli vhodnejšie na post kráľovnej. Čo sa ale nepozdáva Americe, ktorá si však aj napriek všetkému nie je istá, či chce svoju budúcnosť obetovať v prospech kráľovstva, alebo či sa nevráti k svôjmu starému životu s Aspenom. Rebeli sa čoraz častejšie dobýjajú do zámku a ohrozujú nielen životy súťažiacich ale aj ich rodín. Dozvedáme sa viac o dôvodoch vzbury rebelov. Zároveň Maxon odhalí tajomstvo medzi Aspenom a Americou, čo môže ohroziť aj ich vlastné životy.

Aj keď som neprečítala ešte celú sériu, keďže autorka vydala ešte ďalšie knihy, momentálne môžem posúdiť len túto pôvodnú trilógiu. Je to klasická dystópia, kde tak ako v Hunger games či Divergencii máme krajinu, ktorá vznikla na pôde bývalej Ameriky, rozdelenú do určitých častí, čo sa samozrejme ľuďom nepáči, tak treba hneď rátať s tým, že raz dôjde k povstaniu. Hlavná hrdinka je tvrdohlavá dievčina, ktorá chce všemožne bojovať proti vládnúcemu kráľovi. Nechce dodržiavať pravidlá. Máme tu klasický ľúbostný trojuholník medzi Americou, Aspenom, prvou láskou a Maxonom budúcim kráľom, ktorý má svoje vlastné temné tajomstvá. America sa neustále nevie medzi nimi rozhodnúť. Ak hovorím neustále, myslím tým na každej druhej strane. Zo začiatku je to nenápadné a vyplývajúce zo samotného príbehu, ale postupne to už presahuje určité hranice a trošku sa mi ako postava sprotivila. Stále musela pochybovať, stále bola nespokojná. Za to Maxon bol pre  mňa zaujímavejšia postava. Musí zrazu bojovať o priazeň dievčaťa, ktoré zo začiatku nejaví záujem, preňho to môže byť predsa len niečo nezvyčajné, veď kto by nechcel princa. Zároveň tu máme jeho osobný život za stenami paláce, život v tieni svojho otca, z ktorého sa snaží vymaniť. A ešte tu máme Aspena, ktorý bol pre mňa postava do počtu, nevedela som sa nejak naňho napojiť. Bolo to iba spestrenie ľúbostného trojuholníku.

Knihy sa čítali veľmi ľahko, autorka vás vtiahne do deja. Nečakajte však nič prieborné a iné, naozaj je tam veľa podobností s Hunger Games a Divergenciou. Avšak myslím si, že v tomto žánri je pomerne ťažké prísť s niečím úplne novým. No ak sa vám páčili tieto série, určite sa vám bude páčiť aj táto.

Moje hodnotenie:
Selekcia - 7/10
Elita - 7/10
Prvá 7,5/10

1 komentár:

  1. Ja som so sériou sekla už po prvej časti. Tú som ešte dosť dávno čítala v angličtine a vôbec sa mi nepáčila (hlavne mi liezla na nervy America, btw, čo je to za meno?!). Dosť som sa čudovala, keď kniha vyšla a každý to len chválil. Ale tak tie obálky sú naozaj úžasné.

    OdpovedaťOdstrániť